ARGONOVA
    Albanoliden 5
    506 30 Borås
    Tel. 033 - 20 75 00
    Fax 033 - 20 75 01

  •  

Design

13 aug 2012

 

 

Behöver en webbredaktör kunna Design?

 

En bild säger mer än tusen ord, vissa ordspråk kommer att överleva alla tider. Som webbredaktör jobbar man i huvudsak med kommunikation. Hur kommunicerar vi med varandra i vanliga livet? Med ord tänker kanske du men utan blickar, miner, kroppsspråk, tonfall och så vidare skulle orden vi yttrar i princip inte säga någonting. Det är precis samma sak på webben. Utan bilder, layout och design skulle mottagaren (alltså du som sitter vid datorn) inte ta in mycket av det skrivna ordet. Jag vill påstå att designen är lika viktig som själva texten.

 

Ord kan ha så många olika betydelser och utan den rätta designen kan texter lätt misstolkas. Dessutom kan designen hjälpa budskapet framåt och texterna kan kortas ner och därmed bli mer lättlästa. Hur tänker du om du går in på en webbsida som bara är full med text? Förmodligen som jag. Läser första meningen och sedan bläddrar vidare till en sida där jag fortare kan komma fram till det jag söker. För att inte tala om en sida där designen inte är tilltalande eller rent av ful, där läser de flesta inte ens första meningen. Vi ger sidor som vi går in på max fyra sekunder innan vi letar upp någon annan bättre sida om vi inte gillar det vi ser. Här spelar designen en stor roll, nämligen att hjälpa mottagaren att hitta det den söker på kortast möjliga tid. På fyra sekunder spelar det ingen roll hur målgruppsanpassade texterna är, hur bra strategi man har lagt upp eller hur uppdaterad sidan är om mottagaren inte gillar det hon ser när hon klickar sig in.

 

För att vara en bra webbredaktör är det många saker som måste tas i akt. Målet är alltid att tilltala målgruppen, det gör vi genom text, bild, design och strategi.